Deze vorm van coaching maakt gebruik van paarden en het natuurlijk gedrag van paarden. Een paard is een vluchtdier en een kuddedier. Paarden leven al zo’n 50 miljoen jaar op aarde. Om zo lang te kunnen overleven hebben paarden zichzelf geëvolueerd tot zeer sociale kuddedieren met uitstekende vermogens. Zij hebben onder andere een zeer scherp reukvermogen en gehoor en zijn op natuurlijke wijze afgestemd op de hele kudde. Elk lid van de kudde kent zijn plek en dus ook de taak die hem is toegewezen. De kudde is zo sterk als de zwakste schakel, en paarden zullen elkaar dan ook haarfijn wijzen op hun (al dan niet aflatende) bijdrage binnen de kudde. Paarden spiegelen onze emoties, scannen de omgeving continu en voelen energie feilloos aan.
En dit is waarom paarden zo goed in te zetten zijn bij coaching. Een voorbeeld, je hebt een rotdag en iemand vraagt je hoe het met je gaat. In veel gevallen zeggen we dan toch dat het goed gaat. En vaak is dat prima. Er zijn soms echter momenten waarop we onszelf onterecht wijsmaken dat het goed gaat. Dit doen we vaak niet bewust. We staan vaak niet stil bij wat we nu echt denken of voelen. Tijdens een sessie zal een paard signalen oppikken die wij zelf vaak niet doorhebben. Hier zal het paard op reageren. Nu zal hij natuurlijk niet hard wegvluchten, maar hij zal wel iets laten zien. Meestal zijn dit nauwelijks op te merken signalen. Voor mij als coach is het dan ook belangrijk om altijd in een driehoek verbinding te zijn tussen jou, het paard en mezelf.
Wat doet het paard dan wel? Dat kan van alles zijn. Hij kan zijn oren draaien, gaan rollen, gapen, schrapen met zijn hoef of je letterlijk komen steunen door bij je te komen. En soms zie je bijvoorbeeld dat een paard wel naar je toe wil komen maar iets hem blokkeert. Al deze signalen zijn kansen om tot een dieper niveau binnen onszelf te komen. Hiermee gaan we onderzoeken wat er precies gebeurt bij jou. We gaan aan de slag met jouw persoonlijke waarden, je drijfveren, je ambities en de talenten die reeds aanwezig zijn. Hiermee zal je zelfaccepterend, zelfsturend, zelflerend en zelfoplossend vermogen toenemen. Met andere woorden, je gaat ontdekken dat je keuzevrijheid hebt in je handelen. Je leert je talenten nog verder ontwikkelen, je belemmeringen doorbreken of accepteren. Hiermee krijg je (nog) effectiever gedrag en gewenste resultaten. Jij bent zelf volledig in regie en daarmee zelf verantwoordelijk voor je eigen proces. Coaching is wel vrijwillig, niet vrijblijvend. Als je eenmaal iets weet, dan kun je het niet meer “niet weten”. Jezelf ontwikkelen kan soms best wrijving geven en zonder wrijving geen glans.